7. Munkamegosztás

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)
7. Munkamegosztás - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Munkamegosztás. Mi a kivitelező és mi a megbízó feladata a weboldal, webáruház elkészítése során? Mi a célszerű munkamegosztás? Mire van Önnek szüksége, ill. mit akar a megrendelőre sózni a weblapkészítő?

Nem akarom ijesztgetni, de ha egy igazán jó weboldalt szeretne és nem akarja hogy ez a folyamat hónapokig tartó rémálommá váljon, akkor nagyon sok dologra kell figyelnie. Azért nem annyira reménytelen dolog mindez, mint amilyennek most az elején, anyagunk alapján hihetné. A mindennapok során az esetek többségében fájdalommentesen, olajozottan zajlik mindez, hacsak nem fut bele a megrendelő egy kókler szélhámosba. Persze ezek után a weblap könnyen lehet hogy semmilyen hasznot nem fog termelni. Tudomásul kell vegye, az Ön aktív közreműködése, izzadtsága nélkül a legjobb webszerkesztő sem tud olyan weboldalt készíteni ami sok pénzt hoz majd Önnek! Képzésünk ezt a folyamatot hívatott megkönnyíteni azáltal hogy felhívja figyelmét a legfontosabb feladatokra, megtanítja a legfontosabb ismeretekre. A következő fejezetekben az alábbi kérdésekre fogunk választ adni.

- Informatikus, grafikus vagy marketinges készítse el weboldalunkat? Mi a helyes munkamegosztás?
- Mi a kivitelező és mi a megbízó feladata? Mi a célszerű munkamegosztás?
- Mire van Önnek szüksége, ill. mit akar a megrendelőre sózni a weblapkészítő?
- Mi történik az elkészült weboldallal, ki gondozza, működteti a továbbiakban? A weblap készítője, marketing iroda, vagy a lap tulajdonosa?
- Ki végzi a továbbiakban keresőoptimalizálást, a folyamatos látogatottságnövelést?
- Ki regisztrál a fontos link gyűjteményekbe?
- Ki végzi a statisztikák elemzését és a marketing stratégia meghatározását, módosítását?
- Mennyibe kerül mindez?

Informatikus, grafikus vagy marketinges készítse el weboldalunkat? Mi a helyes munkamegosztás?

Ha igazán jól választ akkor a vállalkozáson belül ez a kérdés megoldott, szerencsés esetben mindhárom szakterületre rendelkeznek specialistával és végzi mindenki a saját feladatát. Annak viszonylag csekély az esélye hogy ezt a három szakterületet egyetlen ember hatékonyan képviselje. Ezt még a szerződés aláírása előtt érdemes tisztázni. A mi esetünkben ez úgy történik hogy én vagyok a fő vállalkozó, a projekt manager, a marketing szakember, a tartalom fejlesztő, a programozásra és a grafikára, dizájnra állandó külső munkatársakat alkalmazok. A megrendelő csak velem, a dizájn elkészítése során esetleg a grafikussal kerül kapcsolatba.

Mi a kivitelező és mi a megbízó feladata? Mi a célszerű munkamegosztás?

Az Ön feladatai

Mindenek előtt határozza meg a célt. Mi a célja a weboldallal? Az elérhetőségeit szeretné csupán közzétenni? Ügyfeleket, vásárlókat szeretne toborozni? A vállalkozását szeretné ezzel támogatni, vagy kizárólag a weboldalából szeretne megélni? Kiknek szánja az oldalt? Kik alkotják a célpiacát? Mit szeretne az oldalon közzétenni. Terméklista? Árlista? Esetleg komplett webáruház?
Hozza létre a tartalmat. Ez ne csak árlista, néhány fotó meg egy suta bemutatkozó szöveg legyen. Írjon minél részletesebben vállalkozásáról, tevékenységéről, szolgáltatásáról, termékeiről. Ne érje be egy árjegyzékkel és rövid leírással. Tájékoztassa látogatóit minél átfogóbban az adott témakörből. Eszükbe se jusson megkérdőjelezni az Ön szakértelmét, kompetenciáját és a konkurencia weboldalát is felkeresni. (A tartalom kialakításával a későbbiek során sokkal részletesebben is foglalkozom.)
Gyűjtse össze a referenciáit, lehetőleg név szerint, mutassa be hogy mit vásároltak Öntől, vagy milyen szolgáltatást vettek igénybe. Itt egy igazán profi megoldás!
Fotók, videók minden mennyiségben. Tartózkodjon ugyanakkor a szerzői jogok megsértésétől, soha ne használja fel más weboldalak tartalmát azok tulajdonosának engedélye nélkül!
Ha van marketing stratégiája feltétlenül ismertesse ezt a weboldal készítőjével. Adja át a céglogót, a vállalkozás már meglévő arculati elemeit, színek, betűtípus, stb.
Közölje a kivitelezővel hogy keresőbarát weboldalt szeretne, fogalmazza meg a technológiai kivitelezéssel kapcsolatos minimális elvárásait. Erre összeállítottam egy tíz pontból álló aranyszabály listát, melyeket mostantól egyesével fogok a heti tananyag alján közzétenni. Gyűjtse ezeket össze és foglalja bele a szerződésbe, mielőtt fizetne pontról-pontra kérje számon. Ha Nincs ideje kivárni a teljes listát, mert éppen folyamatban van az új weblapjának elkészítése akkor írjon és elküldöm soron kívül.
Ha ebből a kurzusból semmi mást nem hasznosít, csak ezt a tíz pontot, már ez is, hosszútávon sok százerez, de akár millió forintot is jelenthet Önnek.

A kivitelező feladatai

Minden egyéb. Az Ön által rendelkezésre bocsátott tartalmat, a mellékelt technológia utasítás alapján egy kereső és látogatóbarát, korszerű és elegáns weblapot készítsen.
Egyet bizton állítok. Nem lesz könnyű olyan vállalkozót találni aki ezt vállalni is fogja. Ne sajnálja azokat akik megrettennek a feladattól. Ők minden bizonnyal nem állnak a helyzetük magaslatán. Ma már sok profi cég is kínálja szolgáltatásait, akiknek nem okoz gondot egy ilyen elvárás. Sőt az is lehet hogy számukra ez már alapszolgáltatás.

 

Egy jó weblappal szemben támasztott 10 legfontosabb követelmény

1/10. Ne legyen flash alapú oldal (flash elemek lehetnek benne, pl. egy fejléc, vagy egy banner, de a szöveges tartalom soha ne legyen flash!)

Folyt. köv.

 

A következő fejezetekben erről olvashat

- Mire van Önnek szüksége, ill. mit akar a megrendelőre sózni a weblapkészítő?
- Mi történik az elkészült weboldallal, ki gondozza, működteti a továbbiakban? A weblap készítője, marketing iroda, vagy a lap tulajdonosa?
- Ki végzi a továbbiakban keresőoptimalizálást, a folyamatos látogatottságnövelést?
- Ki regisztrál a fontos link gyűjteményekbe?
- Ki végzi a statisztikák elemzését és a marketing stratégia meghatározását, módosítását?
- Mennyibe kerül mindez?

 

Köszönöm megtisztelő bizalmát és érdeklődését, remélem hasznosnak és érdekesnek bizonyult a közölt ismeretanyag.

Ha le szeretné menteni ezt a cikket pdf dokumentum formájában akkor kattintson ide!
Ha nem nyíilik meg a file, akkor másolja az alábbi linket a böngészője címsorába.

http://www.kontraszt.com/onlinemarketing-kurzus-pdf/kontraszt-onlinemarketing-kurzus7.pdf

 

Vissza az online marketing ismeretek tartalomjegyzékéhez!

További érdekes, hasznos cikkekért látogassa meg online marketing blogunkat! http://blog.kontraszt.com/


Horváth Zoltán online marketing tanácsadó

Kontraszt Oline Marketing Tanácsadó Iroda
Tel.: 30/9289-390
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.kontraszt.com

Referenciáink

  • www.aranyhaletterem-szeged.hu
  • www.arizonamps.hu
  • www.algyoihalaszcsarda.hu
  • www.elzett-certa.hu
  • www.fehertoihalaszcsarda.hu
  • www.prominens.hu
  • www.stihl-viking-honda.hu
  • www.entra-sys.hu
  • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!