9. Szükséges, szükségtelen 2.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (3 Votes)
9. Szükséges, szükségtelen 2. - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Szükséges, szükségtelen 2.

Ezúttal is arra keressük a választ hogy milyen szolgáltatásokra van igazából szükség egy weboldalon, hogy fontos funkciók ne maradjanak le, fölösleges dolgokért pedig ne fizessen, ne terhelje vele weboldalát.

Fórum, vendégkönyv, üzenőfal, skype hívó gomb, keresés, Google translate, Google map, stb.

Fórum

Bár egy jól működő fórum, amely sok olvasót, sok hozzászólást generál, online marketing szempontból nagyon hasznos tud lenni, viszonylag kis látogatottságú, egyéni, kereskedelmi lapok esetén inkább csak nyűgöt jelent mint valódi hasznot. Csak nagy forgalmú portálok esetén lehet számottevő forgalomra számítani. Ugyanakkor a spam védelem komoly problémát jelent, hisz a különféle spam robotok előszeretettel támadják a fórumokat, minek következtében gyomlálhatjuk a szex és egyéb reklámokat. Nem beszélve a rosszindulatú fórumozókat akik trágárkodnak, reklámoznak, stb. Egy fórum állandó felügyeletet igényel és bonyolult a kezelése. Csak indokolt esetben ajánlom. Helyette viszont bőven megfelel az általános elvárásoknak egy vendégkönyv.

Vendégkönyv

Használata jóval egyszerűbb, alkalmas a látogatók egymás közötti, valamint a látogatók és a weboldal tulajdonosa közötti kétoldalú kommunikációra. Nem szükséges hozzá regisztráció. Könnyen, gyorsan el lehet készíteni, vannak ingyenes, külső vendégkönyv szolgáltatók, akik mindössze egy-két Google hirdetést helyeznek el cserébe az oldalon, viszont nagyon megbízható és biztonságos. Pl.: http://smartgb.com Én nagy előszeretettel használom ezt, hisz ingyenes, néhány perc alatt elkészíthető, testre szabható. A beállítások után csak be kell szúrni a kapott kódot a weboldalba. Persze a vendégkönyvre is figyelni kell, a kérdésekre illik gyorsan reagálni, a problémás bejegyzéseket pedig célszerű mielőbb eltávolítani.

Üzenőfal

Egyszerű, gyors megoldás ugyan, de én nem tartom igazán fontosnak, hasznosnak nem túl jók a tapasztalataim vele, de érdemes kipróbálni. Ha nem jön be legfeljebb ki kell dobni.

Skype hívógomb

Nem állítom hogy az ügyfelekkel folytatott kommunikáció elengedhetetlen eszköze, de tény hogy egyre többen használják és ha a weboldalon meglátják az aktív skype gombot, mindenképpen növeli az oldal iránti bizalmat, aktivitást hisz a közvetlen elérhetőséget biztosít. Ráadásul valóban ingyenesen, élő szóban teremthet kapcsolatot az érdeklődő a szolgáltatóval. Az alábbi kódot kell bemásolni a weboldalba, természetesen előbb regisztrálni kell a Skype-re, mondanom sem kell, hangszóró, mikrofon is szükséges (kb. 2000Ft).
Az alábbi kódban az én Skype nevemet írja át a sajátjára és a gépén a Skype beállításaiban, a biztonság fülön engedélyezze a ?látható az állapotom a weben" funkciót. (Lehet hogy nem szó szerint ezt a szöveget fogja látni az Ön Skype beállításaiban, hisz ez verziónként eltérő lehet, de valami ilyesmit. Ha elakad keressen, segítek.)

<script type="text/javascript" src="http://download.skype.com/share/skypebuttons/js/skypeCheck.js"></script> <a href="skype:horvath65?call">
<img src="http://mystatus.skype.com/smallclassic/horvath65" alt="My status" width="114" height="20" hspace="10" style="border: medium none ;"></a>

Beépített kereső

Lehetőség szerint olyan keresőt helyezzen el az oldalán, vagy kérjen a weblap készítőjétől ami a teljes weboldal tartalmában képes keresni, beleértve a webáruházat is. Az is hasznos ha a látogató váltani tud az oldalon és a világhálón történő keresés között. Portál rendszerek (CMS) esetén a keresés eleve megoldott, legfeljebb az utólag beépített komponensek esetén fordulhat elő (Pl. Joomlába integrált Virtuemart webáruház) hogy ezek tartalmát nem látja a kereső, de erre is vannak utólag beépíthető modulok.

Google Translate

Már elérhető a Google legújabb, rendkívül hasznos, ingyenes szolgáltatása a saját weboldalba építhető Google Translate, vagyis fordítógép. Mindössze az alábbi kódot kell elhelyezni a weboldaluk tetszőleges részébe, de mindenképpen jól látható helyre. A hasznosságán, megbízhatóságán lehet vitatkozni. A kis vállalkozások jellegétől függően, kisebb-nagyobb mértékben szükség lehet a weboldal tartalom többnyelvűségére. Ezt eddig az oldalak több nyelvre fordításával oldották meg (vagy a teljes tartalmat lefordítják a szükséges nyelvekre, vagy egy-egy tömörített, egy oldalas, idegen nyelvű változatot hoznak létre). Hangsúlyos esetben ezeket továbbra sem lehet megspórolni, de ha az Ön tevékenysége számára nem létfontosságú a korrekt többnyelvűség, akkor a Google Translate tökéletesen megteszi. Azt ugyanis hozzá kell tennem hogy a Google ugyan több mint tucatnyi nyelvre lefordítja oldalunkat egyetlen kattintással, de még meglehetősen sok benne a fordítási hiba. Talán 60-70 százalék körülire becsülöm a hatásfokát, megbízhatóságát. Úgy vélem hogy ez még így sem kis dolog és egy automatizmustól, ami a nyelvet illeti ennél sokkal többet nem is várhatunk el, bár a jövőben egész biztosan sokat fog még csiszolódni a rendszer. Az is biztos hogy egy idegennyelvű látogató, ennek segítségével többé kevésbé megfogja érteni az oldalunk tartalmát.

<script src="http://www.gmodules.com/ig/ifr?url=http://www.google.com/ig/modules/
translatemypage.xml&up_source_language=hu&w=160&h=
60&title=&border=&output=js"></script>

Google Map

Szintén nagyon fontos és hasznos szolgáltatás a Google Map, vagyis interaktív Google térkép. A http://maps.google.com oldalon lehet bejelelölni üzletünk, vállalkozásunk székhelyét, majd a kapott kódot kell a weboldal kapcsolati oldalán elhelyezni. Rengeteg extra szolgáltatást tud a térkép, beállítható a mérete és nézete, akár műholdas nézet kiválasztására is lehetőség van. Nagyítható, kicsinyíthető, mozgatható, egyszóval rendkívül megkönnyíti a székhely megközelítését helyismerettel nem rendelkezők számára is.

A felsoroltakon kívül persze még számtalan hasznos funkcióra, szolgáltatásra lehet szükség igénytől függően, ezt mindig az adott helyzet dönti el. Az biztos hogy az említettek nagyon hasznosak, (még ha nem is nélkülözhetetlenek), ráadásul nagyon gyorsan, könnyen, akár még a kevéssé hozzáértők számára is beépíthetőek és persze ingyenesek. Mi ezeket a funkciókat alapból beépítjük ügyfeleink oldalaiba, úgymond alapáron.

 

Egy jó weblappal szemben támasztott 10 legfontosabb követelmény

3/10. A kezdőlapon soha ne a cég bemutatása, az örömünkre szolgál hogy.... kezdetű érdektelen információ kapjon helyet, hanem a cég vagy üzlet termékei, szolgáltatásai

 

A következő fejezetekben erről olvashat

- Mi történik az elkészült weboldallal, ki gondozza, működteti a továbbiakban? A weblap készítője, marketing iroda, vagy a lap tulajdonosa?
- Ki végzi a továbbiakban keresőoptimalizálást, a folyamatos látogatottságnövelést?
- Ki regisztrál a fontos link gyűjteményekbe?
- Ki végzi a statisztikák elemzését és a marketing stratégia meghatározását, módosítását?
- Mennyibe kerül mindez?

 

Köszönöm megtisztelő bizalmát és érdeklődését, remélem hasznosnak és érdekesnek bizonyult a közölt ismeretanyag.

Ha le szeretné menteni ezt a cikket pdf dokumentum formájában akkor kattintson ide!
Ha nem nyíilik meg a file, akkor másolja az alábbi linket a böngészője címsorába.

http://www.kontraszt.com/onlinemarketing-kurzus-pdf/kontraszt-onlinemarketing-kurzus9.pdf

 

Vissza az online marketing ismeretek tartalomjegyzékéhez!

További érdekes, hasznos cikkekért látogassa meg online marketing blogunkat! http://blog.kontraszt.com/


Horváth Zoltán online marketing tanácsadó

Kontraszt Oline Marketing Tanácsadó Iroda
Tel.: 30/9289-390
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.kontraszt.com

Referenciáink

  • www.aranyhaletterem-szeged.hu
  • www.arizonamps.hu
  • www.algyoihalaszcsarda.hu
  • www.elzett-certa.hu
  • www.fehertoihalaszcsarda.hu
  • www.prominens.hu
  • www.stihl-viking-honda.hu
  • www.entra-sys.hu
  • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!