12. A weboldal felépítése

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.25 (4 Votes)
12. A weboldal felépítése - 3.3 out of 5 based on 4 votes

A weboldal tartalmi és strukturális felépítése

Ki és hogyan határozza meg a tartalmat, annak struktúráját, a menüpontokat, az oldalak kapcsolódását?

A weboldal tartalma

Ha egy hagyományos mosópo.... akarom mondani webstúdiót vagy szerkesztőt bíz meg akkor nagy a valószínűsége hogy Önnek kell kitalálni a tartalmat. A szerkezeti felépítésben, elrendezésben már jó eséllyel számíthat a szakemberre, persze ha tényleg megfelelőt sikerült kiválasztania. Eddig már számtalan alkalommal említettem hogy semmiképpen sem szabad tisztán flash alapú weboldalt készíttetni, de a zenélő, izgő-mozgó intro, vagy belépő oldalak is kerülendőek. A tartalommal kapcsolatban csak általános tanácsokat lehet adni. Legyen minél gazdagabb, adjon részletes, kimerítő információt szolgáltatásáról, tevékenységéről, termékeiről. Semmiképpen sem a fő oldalon kapjon helyet a cég bemutatása és az ne semmit mondó ?Örömünkre szolgál hogy meglátogatta oldalunkat és minden elfogunk követni....... stb." A fő oldalon a legfontosabb információk kapjanak helyet, a látogató néhány másodperc alatt tudja eldönteni hogy hol jár, mit kínál az oldal. Az üres fecsegés helyett azonnal kapjon egy átfogó képet a szolgáltatásról, termékekről. Itt érdemes a menüpontok mellett a képes, szöveges kategória linkeket, kapukat, az akciós termékeket és az újdonságokat, híreket elhelyezni.

A tartalom elhelyezése, a befoglaló forma, a weblap felosztása

Egy weboldal lehet egy, két vagy három hasábos. A jelenleg elterjedt monitor méreteket és felbontást tekintve a legideálisabb az 1000 pixeles szélesség. Ez elég széles ahhoz hogy kényelmesen elférjen benne a tartalom, ugyanakkor nem annyira széles hogy vízszintes irányban kilógjon a képernyőről. Magam a két vagy három hasábos elrendezés híve vagyok, ez alól esetleg a kezdőlap lehet kivétel. A bal oldalon a termékeket, szolgáltatásokat felsoroló menüt a legcélszerűbb elhelyezni. Ebben az esetben kényelmesen bővíthető a menüpontok száma később, hisz lefelé van hely, hisz ide, a menüblokk alá legfeljebb csak a partnerek bannereit, a beszállítók logóit, márkáit szokták elhelyezni. A fejléc alatt, vízszintesen kapjon helyet egy másik menüsor, amiben a kapcsolati információkat helyezi el. (pl. főoldal, magunkról, kapcsolat, e-mail, ajánlatkérés, e-mail, akciók, stb.) A vízszintes menüsor az oldal szélessége miatt behatárolt, 6-8 gombnál több nemigen fér el, ezért is erősen ajánlott a fentebb említett függőleges menüsor is. A jobb oldali oszlopban helyezze el a kiemelt akciókat, híreket, újdonságokat, egyszóval azokat az információkat amelyeket mindenképpen szeretné ha minden betérő látogató látna. A főoldalra, az akciós oldalra nem mindenki jut el.

A látogató mindig tudja hogy éppen hol jár a weboldalon

Gondoskodjon róla hogy a bal és jobb oldali oszlopok tartalma minden egyes oldalon jelenjen meg. Ne feledje, a látogatók több mint fele, a keresőnek köszönhetően nem a főoldalon lép be, sőt az is lehet hogy el sem jut oda. Tehát az ott közzétett ?legfontosabb infók" egyáltalán nem jutnak el a látogatókhoz. A bal és jobb oldali oszlop jó esetben minden oldalon megjelenik. Ott a helye a ?leges legfontosabb infóknak". Szerencsés ha ezek tartalma, legfőképpen a bal oldali menüé minden oldalon megegyezik, járjon bárhol a látogató, soha ne kelljen tévelyegnie, egyetlen kattintással találjon vissza a kiindulási oldalra, vagy a főoldalra. Bizonyos esetekben persze indokolt lehet hogy az aktuális oldalra speciális, az adott tartalomra vonatkozó helyi menüt készítsen, de ebben az esetben is célszerű megtartani a központi menüt, hisz ennek hiányában csak többszöri kattintgatással lehet visszajutni a főoldalra, vagy éppen a kapcsolatfelvétel oldalra. Egy kiváló eszköz még a dinamikus oldalaknál megvalósítható breadcrumb, ami a Jancsi és Juliska által szórt kenyérmorzsa vonalra utal, ami a vissza, vagy hazatalálást segíti. Ez esetben az oldalak neve van felsorolva, amelyen keresztül eljutottunk a pillanatnyi tartózkodásunk helyére és ezek mindegyik eleme kattintható, tehát egyetlen linkkel bármelyik szintre visszaléphetünk.

Maximum 3-4 szint mélységű legyen egy weboldal

Arra azért nagyon fontos ügyelni hogy ez a bizonyos szint szám, vagy mélység ne legyen túlságosan mély, másképpen fogalmazva egy weboldal legalsó szintjét min. 3-4 kattintással el lehessen érni. Sem a látogató, sem a Google nem szereti a túlságosan mélyre rejtett tartalmakat. A Google esetében már erősen kérdéses hogy a robot, vagy spider (pók) eljut-e a negyedik szintig, ezek tartalmát gyakran kihagyja az indexelésből, tehát ezen oldalakat nem is ajánlja a találati listában. A cég, vállalkozás elérhetőségeinek helye általában a kapcsolat, vagy az elérhetőségek feliratú gomb, vagy link. Én viszont erősen ajánlom hogy a fejléc alatt vagy felett állandóan, tehát minden oldalon látható módon helyezze el a legfontosabb kapcsolati információkat, cím, telefonszám, e-mail. Hihetetlen módon megkönnyíti a látogató dolgát ha nem kell keresgélni az elérhetőségeket és végeredményben ezen múlhat a megrendelés.
A középső, legszélesebb oszlop pedig az aktuális tartalmak helye. Persze nem kötelező ez az elrendezés. Nyílván egy weboldalnak ezer -féle célja lehet, nem lehet mindent egy kaptafára húzni, indokolt esetben lehet egyedi megoldásokat is alkalmazni. Mindenesetre óvatosan kell báni az egyénieskedéssel, az öncélú művészkedéssel, hisz a látogatók nem hajlandóak azzal bíbelődni hogy a weboldal működését megfejtsék. Ha nem egyértelmű a használata, azonnal továbbállnak, hisz az esetek többségében bőven van miből válogatniuk. Nem elég tehát ha eljut az oldalára a látogató, ott is kell tartani. Ezzel kapcsolatban pedig csak rossz hírekkel szolgálhatok. Az átlagos látogató mindössze nyolc másodpercet tölt egy weboldalon. Ennyi idő alatt nehéz bemutatkozni és pláne eladni. Nem szabad tehát semmilyen akadályt gördíteni a látogató útjába hisz azzal fog bennünket büntetni hogy villámgyorsan tovább áll. Egyszerűség, áttekinthetőség, könnyű eligazodás az oldalon. Ezek a legfontosabb követelmények.

Bőséges, gazdag, részletes tartalom a jó weboldal titka

A tartalom meghatározása és elkészítése során, ne elégedjen meg egy szűkszavú termékleírással, árjegyzékkel, néhány fotóval és bemutatkozó szöveggel. Adjon olyan részletes tájékoztatást amilyet csak lehetséges. Adjon át minden olyan lényeges információt amivel rendelkezik a témát illetően, de ha ez nem elegendő, szerezzen más forrásokból információs anyagokat. De ez ne azt jelentse hogy a konkurencia oldalairól engedély nélkül kimásolgatja az értékes tartalmakat.

A weboldal kialakítása során ügyeljen arra hogy ne használjon flash vagy java-s menüpontokat, hisz ezeken keresztül a Google nem mindig tud eljutni az aloldalakra, nem ismeri meg azok tartalmát, kvázi a találati listában nem fogja felajánlani a látogatóknak, ezáltal a keresőkben rosszabbul fog szerepelni az oldal.
A végsőkig ragaszkodjon a keresőbarát url-ekhez. Ez azt jelenti hogy a címsorban, a www.akarmi.hu/ után az oldal tartalmára utaló szavak jelenjenek meg, természetesen ékezet nélkül és ne ilyesmi: responder.cgi?ses=aVXholZBUBTzWERW1cfGmiAB0
Legyen az oldalnak title-je, magyarul címsora, ez a böngésző felső sávjában jelenik meg és a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb eleme. Itt kapjon helyet a az oldal tartalmának leírása, úgy hogy tartalmazza az oldal témájára utaló legfontosabb kulcsszavakat. Ugyanilyen fontos az oldal leírása (descrition), a cikkek címei, benne szintén értékes kulcsszavakkal és Heading cimkével ellátva.
Lehet hogy ezek a fogalmak még idegenül csengenek az Ön számára, de ne törődjön vele, hisz ha profi webessel dolgoztat, akkor elég ha csak az orra alá dugja az itt leírtakat. Másrészt, ez utóbbi fejezet már egyértelműen a keresőoptimalizálás témakörébe tartozik, tehát ezzel a későbbiek során még sokkal részletesebben foglalkozunk. Persze hasznos ha már az elején, a weboldal kialakítása során ezeket a szempontokat már szem előtt tartja, hisz később sokkal könnyebb lesz a finom hangolás, ráadásul e-nélkül értékes időt veszít, hisz ezek nélkül a Google-től semmi jót nem várhat, de ami még ennél is rosszabb hogy a látogatók sem fognak repesni az örömtől az oldalán.

Egy jó weblappal szemben támasztott 10 legfontosabb követelmény

6/10. Rendszeresen frissítsék az oldalt, mindig legyen aktuális

A következő fejezetekben erről olvashat

-Az oldal lehetővé teszi-e a későbbi szerkezeti átalakítást, bővítést. Pl. új menüpontok, új -szolgáltatások, webshop, stb.
-Mennyire automatizált a formai, tartalmi szerkezet? Mennyi munkába és pénzbe kerül az összes oldalon megváltoztatni a design-t?
-A weblap készítőjén kivül más személy, új webmester képes lesz-e az oldalt kezelni, szerkeszteni?
- Mi történik az elkészült weboldallal, ki gondozza, működteti a továbbiakban? A weblap készítője, marketing iroda, vagy a lap tulajdonosa?
- Ki végzi a továbbiakban keresőoptimalizálást, a folyamatos látogatottságnövelést?
- Ki regisztrál a fontos link gyűjteményekbe?
- Ki végzi a statisztikák elemzését és a marketing stratégia meghatározását, módosítását?
- Mennyibe kerül mindez?

 

Vissza az online marketing ismeretek tartalomjegyzékéhez!

További érdekes, hasznos cikkekért látogassa meg online marketing blogunkat! http://blog.kontraszt.com/

Horváth Zoltán
online marketing tanácsadó
Kontraszt Oline Marketing Tanácsadó Iroda
Tel.: 30/9289-390
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.kontraszt.com

 

Referenciáink

  • www.aranyhaletterem-szeged.hu
  • www.arizonamps.hu
  • www.algyoihalaszcsarda.hu
  • www.elzett-certa.hu
  • www.fehertoihalaszcsarda.hu
  • www.prominens.hu
  • www.stihl-viking-honda.hu
  • www.entra-sys.hu
  • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!