13. A weboldal felépítése 2.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)
13. A weboldal felépítése 2. - 5.0 out of 5 based on 1 vote

A weboldal tartalmi és strukturális felépítése 2.

Menüpontok: kép vagy szöveg? Alt text a képekhez és a linkekhez, menüpontokhoz, menüsor az oldal alján.

Keresőbarát menüpontok a weboldal használhatósága érdekében

A dizájn, a látvány érdekében gyakran olyan menüpontokat (gombokat) készítenek amiken a felirat, a szöveg is része a képnek. Ezzel megoldással az a probléma hogy egyrészt a Google nem tudja a kép feliratát elolvasni, másrészt ha módosítani kell, vagy új menüpontot szeretne beszúrni, nehézkes a megoldás, mert ha nem Ön készítette az oldalt akkor meg kell kérni a weblap készítőjét hogy csináljon egy új gombot, hisz valószínűleg Ön nem kapta meg az eredeti felirat nélküli háttérképet, de az is könnyen elképzelhető hogy a betűtípus sincs meg a gépén. A menüpont, link, gomb mindegy minek nevezzük mindig két részből álljon, a háttér képből vagy színből és a link szövegéből. A html-ben írott szöveg mögé már nyugodtan helyezhet olyan hátérképet amilyet csak akar, így ha nagyon ragaszkodik a nyomógomb hatáshoz nem kell erről lemondania. A menü készítésre, (de az egész weboldal formázásához) használjon CSS stíluslapot.

Erről rövidesen részletesen is szólni fogok, de számtalan CSS menü megoldást, sablont talál ezen az oldalon: http://www.cssmenumaker.com
Minimális angol, html és CSS tudással nagyon ízléses, kulturált menüket készíthet pillanatok alatt, akár még lenyíló menüket is.

Ha a rendelkezésre álló szín és mintaválaszték között nem talál kedvére valót, a kapott háttérképet, színeket természetesen a letöltés után módosíthatja, ehhez azonban már elkel némi hozzáértés. Persze ezen az oldalon kívül is számtalan megoldás található a weben. Persze nagy a valószínűsége hogy Ön nem kíván a weboldalkészítés technikai kivitelezésével vesződni, ezt inkább profikra bízza. Semmi gond, a megállapodásba feltétlenül írja bele hogy, keresőbarát, CSS lenyíló menüt kér, a háttérszín vagy kép különüljön el a felirattól. Ezt egyébként egy meglévő weblapnál úgy tudja ellenőrizni hogy megpróbálja a menü szövegét kijelölni. Ha ez nem sikerül akkor a felirat része a képnek. A fent említett menü készítő oldalon is láthatja hogy a gomb felirata és a megnyitni kívánt oldal címe mellett szerepel egy ?title" mező is. A title egy igen fontos és hasznos lehetőség a keresőoptimalizálás szempontjából, ugyanis a title az a bizonyos sárga ?buborék" szöveg ami akkor jelenik meg ha a kurzort egy kép vagy egy link fölé viszi. Ennek segítségével szaporítani lehet az oldalon előforduló fontos kulcsszavak számát. E-mellett persze a látogatónak is segít a tájékozódásban, hisz egy menüpont hosszúsága korlátozott, de a title bármilyen hosszúságú lehet, tehát magyarázatot lehet fűzni a szűkszavú menüpontok funkcióihoz.

Ha már a title-nél tartunk fontos hangsúlyozni hogy ugyanez a funkció rendkívül fontos a képek esetén is. A képek alá, csak úgy mint a nyomtatott sajtóban is, célszerű képaláírást tenni. Ezen túlmenően azonban a weben van egy plusz lehetőség, amit én egyenesen kötelességnek neveznék. Ez pedig az alt szöveg. Funkciója ugyanaz mint a linkek esetében a title, de ezt a képek esetén alt-nak hívják. Az alt szöveg akkor válik láthatóvá ha kép fölé visszük az egér mutatót, ill. ha valamilyen oknál fogva nem jelenik meg a kép, mert pl. túl lassan töltődik be az oldal, ebben az esetben a kép helyén az alt szöveg fog megjelenni. Még egy nagyon fontos dolog hogy a vakok vagy gyengén látók felolvasó szoftverei ezt a képleírást olvassák fel az internetezőnek, számára tehát ez a képleírás fogja helyettesíteni a látványt. A Google mellett már ezért is érdemes minél részletesebb, közérthető magyarázatokat fűzni a menüpontokhoz és képekhez egyaránt. Sajnos a böngészők nem egyformán kezelik a képek alt szövegét, a Firefox nem mindenesetben kezeli az alt funkciót, áthidaló megoldásként itt is lehet használni a tittle parancsot, ezt az Explorer és a Firefox is megjeleníti. Ezt viszont a webszerkesztők többségében kézzel kell átírni a küdban, hisza szerkesztők az alt parancsot használják.

 

Vissza az online marketing ismeretek tartalomjegyzékéhez!

További érdekes, hasznos cikkekért látogassa meg online marketing blogunkat! http://blog.kontraszt.com/

Horváth Zoltán
online marketing tanácsadó
Kontraszt Oline Marketing Tanácsadó Iroda
Tel.: 30/9289-390
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.kontraszt.com

 

Referenciáink

  • www.aranyhaletterem-szeged.hu
  • www.arizonamps.hu
  • www.algyoihalaszcsarda.hu
  • www.elzett-certa.hu
  • www.fehertoihalaszcsarda.hu
  • www.prominens.hu
  • www.stihl-viking-honda.hu
  • www.entra-sys.hu
  • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!