15. Joomla - CMS

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)
15. Joomla - CMS - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Joomla - CMS (tartalomkezelő) rendszer, az ingyenes weboldal

Kinek van szüksége CMS rendszerre?
Melyik rendszert válaszzam?
Mennyibe kerül egy CMS rendszer?
Házilag vagy szakemberrel?

Ingyenes Joomla weboldal?

Ha maga szeretné weboldala tartalmát kezelni, gyakorta kívánja módosítani, bővíteni az oldal tartalmát, esetleg webáruházat szeretne működtetni és elboldogul a számítógéppel, nem ijed meg a szövegszerkesztőtől akkor jó választás lehet egy CMS vagyis tartalomkezelő rendszer. Ezeknek számtalan fajtája létezik, pl. Drupal, Joomla, PHP Nuke, stb. A legelterjedtebbek valószínűleg a Joomla és a Drupal. Hogy melyik a jobb, nehéz eldönteni, szerintem nincs jelentős különbség közöttük. Ezek lényege az hogy teljesen ingyenesen használhatóak, csak le kell tölteni a legfrissebb verziót a webről, ki kell csomagolni, fel kell tölteni egy szerverre, a már regisztrált domain név alá, néhány kattintással telepíteni kell és már kész is az alap weboldal. És ez a gyakorlatban sem sokkal bonyolultabb. Van olyan szolgáltató ahol csak meg kell rendelni a domain nevet és a tárhelyet és már előre telepítik a Joomla alap weboldalt. (www.joomlatarhely.hu) Ezzel megspórolható a telepítéssel kapcsolatos bajlódás. Persze elvileg bármely tárhelyre telepíthető a Joomla, a hibátlan működés azonban az adott szerver beállításai miatt nem garantálhatóak. Ezért használom és ajánlom elsősorban a fentebb említett Joomla tárhelyet, mert a cég szervere kimondottan a Joomlára van optimalizálva és sokkal egyszerűbb az élet itt egy Joomlával mint más szervereken.

Joomla telepítés, rendszerfejlesztés és tartalomfejlesztés, a weboldal készítés új távlatai

Egy Joomlás weboldallal kapcsolatos teendőket két fő részre lehet bontani. Az egyik a telepítés és a későbbi rendszerfejlesztés, a másik a tartalomfejlesztés. Hogy ki mire képes én aligha tudom eldönteni, kinek-kinek magának kell a saját tudásával és képességeivel és ambícióival tisztában lenni. Annyit azonban nyugodtan ki merek jelenteni hogy aki az irodai programokkal (pl. Word, Excell, esetleg, Photoshop) jól elboldogul, annak a Joomlás weboldalának tartalomfejlesztése, szerkesztése sem fog gondot okozni. Tanulásra persze azért így is szükség van. A weboldal telepítéshez, beüzemeléséhez, a rendszer fejlesztéséhez azonban már nagyobb rutin szükséges és ha valaki nem érez magában ambíciót a webes technológiák elsajátítására jobb ha szakemberre bízza ezt. Természetesen ez is megtanulható, a weben rengeteg hasznosítható információ fellelhető és sok amatőr él is ezzel a lehetőséggel és házilag egészen használható weboldalakat hoz létre. Ezek az emberek azonban általában rendelkeznek egy előzetes számítógépes, internetes rutinnal és legfőképpen vonzódnak ehhez a témához és nem esik nehezükre amatőrként elmélyedni a témában. A weboldalt óhajtók többsége nyilván nem ebbe a kategóriába tartozik. Ebben az esetben pedig marad a szakember.

A Joomla szakember előnyei - hogy még jobb legyen a weboldala

A tárhely bérletet és a weboldal elkészítését célszerű különválasztani. Nem jó az ha a kivitelező a saját szerverén helyezi el a weboldalt a korábban említett hordozhatóság hiánya miatt. Egy ügyfelem egy nagy céget bízott meg a Joomlás weboldala elkészítésével, de a tartalomfejlesztésben, keresőoptimalizálásban nemigen tudtak a megbízó segítségére lenni, így hozzánk fordultak. A webes cég nem adott hozzáférést a szerveren lévő forrásfájlokhoz, így semmit nem tudtunk az oldallal kezdeni, ráadásul a Joomla egy ősrégi, már nemigen alkalmazott verzióját telepítették. Nem volt más választás mint az addigi munkát és pénzt veszve hagyva, egy másik szerveren nulláról újraépítettük az oldalt, immáron a keresőmarketing, online marketing legfontosabb szempontjait is szem előtt tartva. Arról az előnyről nem beszélve hogy most már nem függnek tőlünk sem, meg egyetlen webgurutól sem, bármikor lecserélhetőek vagyunk, a nélkül hogy az oldal elveszne. A tartalom a Joomla tárhelyen található, a megbízó eleve ezzel a céggel áll szerződéses viszonyban, nekik fizetik a tárhely bérletet és a domain fenntartási díjat és a Joomlatárhely teljes körű FTP és adatbázis hozzáférést biztosít az ügyfelei számára. Ezzel az oldal tulajdonosa is mindenhez hozzáfér és ezt át is adhatja egy külsős webfejlesztőnek, aki szükség esetén le is cserélhető. Nem bíztatok én erre senkit, de nem győzöm hangsúlyozni hogy mennyire fontos a függetlenség, hisz ha nem tudnak valakivel együtt dolgozni akkor nem mindegy hogy előröl kell-e kezdeni mindent, vagy az új vállalkozóval folyatható minden ott ahol az előzővel abba maradt.
Itt kell megrendelni a tárhelyet és a domain nevet: http://www.joomlatarhely.hu
Ha szakemberrel szeretné elkészíttetni az oldalát, a megrendelést akkor is Önnek kell intézni, hisz a domain név regisztrációt csak a majdani tulajdonos kezdeményezheti. A megrendelő lapok kitöltése magától értetődő, de ha valamivel elakad nyugodtan hívja az oldalon megadott telefonszámot. Tapasztalatból mondom hogy olajozottan működik a rendszer. Mindenképpen konzultáljon előbb azonban az online marketinges vállalkozással a megfelelő domain név kiválasztásával kapcsolatban, de még hasznosabb ha előtte visszalapoz kurzusunkban a domain név kiválasztásáról szóló fejezetünkhöz, hisz ha ezt olvasta, akkor arra bizonyára emlékszik hogy a későbbiekben a jól megválasztott domain mennyire fontos a keresőkben való jó szereplés szempontjából. Kérje a Joomla előtelepítését a megrendelő lapon, hisz ezzel mindenképpen időt spórol, hisz a Joomla weboldal több ezer fájljának feltöltése a szerverre akár több órát is igénybe vehet, ráadásul nem kell felhasználó nevekkel és jelszavakkal bajlódnia.
A domain elkészülte után persze megkapja az FTP és az adminisztrációs hozzáférés adatait, amit mindenképpen őrizzen meg, hisz ezek nélkül nem tud az oldala tartalmán módosítani. Az előtelepített Joomlát úgy kell elképzelni hogy a rendszer az alapértelmezett dizájnnal települ, ami nem nagy durranás, de ez később akár ingyenes, akár fizetős sablonra cserélhető, de grafikusa, webszerkesztője akár saját, egyedi dizájnt is tervezhet Önnek. Már ha ért a Joomla templates készítéshez.
Az oldal minta tartalommal van feltöltve, ami mellesleg a rendszer leírása, használati utasítása, tehát egy kezdőnek igen hasznos. Ezeket később természetesen törölni lehet, csakúgy mint a menüpontok nevét és helyette feltöltheti a saját cikkeit, oldalait és menüpontjait.
A Joomla használatával kapcsolatban a legtöbb és legértékesebb információt a Joomla Magyarország weboldalán találja: http://www.joomla.org.hu/
A következő részben folytatjuk a Joomlával való ismerkedést.

Egy jó weblappal szemben támasztott 10 legfontosabb követelmény

9/10. A domain név mindenképpen tartalmazza a tevékenységre vagy termékre utaló
legfontosabb szót vagy szavakat, ez fontosabb mint maga a cég neve.

 

A következő fejezetekben erről olvashat

- Ki végzi a továbbiakban keresőoptimalizálást, a folyamatos látogatottságnövelést?
- Ki regisztrál a fontos link gyűjteményekbe?
- Ki végzi a statisztikák elemzését és a marketing stratégia meghatározását, módosítását?
- Mennyibe kerül mindez?

 

Vissza az online marketing ismeretek tartalomjegyzékéhez!

További érdekes, hasznos cikkekért látogassa meg online marketing blogunkat! http://blog.kontraszt.com/

Horváth Zoltán
online marketing tanácsadó
Kontraszt Oline Marketing Tanácsadó Iroda
Tel.: 30/9289-390
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.kontraszt.com

 

Referenciáink

  • www.aranyhaletterem-szeged.hu
  • www.arizonamps.hu
  • www.algyoihalaszcsarda.hu
  • www.elzett-certa.hu
  • www.fehertoihalaszcsarda.hu
  • www.prominens.hu
  • www.stihl-viking-honda.hu
  • www.entra-sys.hu
  • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!