Vezető politikusok weboldalainak elemzése

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)
Vezető politikusok weboldalainak elemzése - 2.5 out of 5 based on 2 votes

Vezető politikusok weboldalainak elemzése

Az a megtiszteltetés ért hogy néhány héten belül már második alkalommal keresett meg a Bors című napilap. Korábban egy az Energia Hivatal általa készíttetett animációs PR filmet kellett minősítenem. Most pedig vezető politikusok weblapjainak értékelésére kértek. Mivel egy bulvár lapról van szó, a terjedelmi keretek miatt igazán mélyreható elemzésre nem volt lehetőség, meg talán az olvasókat sem érdekelné egy ilyen jellegű fejtegetés. Ez egy gyors teszt (alig két órás), tehát egy kissé felszínes benyomások ezek. Egy fizető megrendelés esetén egy oldallal elemzésével akár egy nap is elmegy. Nos az alábbiakban azt az elemzést olvashatja amit elküldtem a szerkesztőség részére, ez a lapban nyilván erősen szerkesztett formában jelent meg a 2009. 07. 23-i számban.

A Bors az alábbiakban fogalmazta meg a szerkesztőség az elvárásait, kérdéseit

Alább megküldöm néhány politikus honlapját, amennyiben ideje engedi, kérem tekintse meg őket. Pár mondatban elemezze nekünk a látottakat. Költség, kreativitás, felhasználó barátság, érdekesség, tartalom frissítés, stb. az Ön által fontosnak tartott ismérvek alapján. Ami pl. nekünk feltűnt, hogy Dávid Ibolya honlapján a ?bevált receptek" alatt tanácsokat ad (melegben meleg teát kell inni), ami akár személyesebbé is teheti a honlapot, ugyanakkor összegyűjtötte magáról a ?bulvárosabb" témájú cikkeket. Ez pl. kedves gesztus, vagy inkább önfényezés (?) Milyen a színvilága, mennyire modern, vagy egyszerű az oldal, stb. (pl. szerintem ötletes, hogy az elején kiírják, hogy "sms-e érkezett", és egy kis telefonos ablak ugrik fel politikai üzenettel).
Akár tanácsot is ?adhat", hogy ki hogyan dobhatná fel, tehetné színesebbé honlapját. Érdekes lehet, hogy mennyire látogatják Ön szerint a választók ezeket az oldalakat, mennyire tudják közvetíteni a politikus értékrendjét, mindennapjait. Van, aki ugye blogot ír (Gyurcsány Ferenc, és pl. Gusztos Péter is). Jó dolog-e ez, vagy "feleslegesen" tárulkozik ki az embereknek, meg kell-e osztania személyes dolgokat, vagy "csak" politikai célokra érdemes használni...stb.

És az általam kreált gyors teszt

Az alábbi néhány sort még az előtt írom hogy megnéztem volna a szóban forgó weblapokat és inkább csak afféle általános elveket igyekszem megfogalmazni.
Egy weblap az esetek többségében, még ha nonprofit oldalról is van szó, valamilyen marketing célt szolgál, valamit el akar adni, plazma TV-t, a vakok iránti, anyagi támogatásban is megnyilvánuló együttérzést és természetesen párt politikát, egy politikus iránti szimpátiát, stb. Ebből a szempontból teljesen természetesen ha egy politikus saját weblapot működtet. Nem véletlenül használom a működtet szót, hisz egy weblappal szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy friss, aktuális legyen. Az adott politikussal kapcsolatos minden politikai, közéleti tevékenység meg kell hogy jelenjen, még az se baj ha a negatívumok is helyet kapnak, hisz az őszinte önkritika mindig jót tesz a megítélésnek.
Hasznosnak tartom ha kiderül egy politikusról hogy mit gondol a világról és itt nem csak politikai relációkra gondolok, hanem pl. hogy mi a véleménye Michael Jackson haláláról, pályafutásáról, stb.
Ebből a szempontból Gyurcsány blogja mindenképpen egy korszerű és igen hasznos kommunikációs eszköz, ha másért nem, azért mert szemlélteti az adott politikus nyitottságát az új dolgok és persze a társadalom iránt.

Bajnai Gordon

Nincs saját weboldala. ( www.miniszerelnok.hu )Visszafogott, egyszerű, de ízléses dizájn, semmi extra, vidéki árakon számolva max.: 200 ezer forint. Korrekt portrék a miniszterelnökről, viszont nagyon kis méretűek, még televízió képernyőre is kicsik, nyomdai célokra, magazinokba legfeljebb csak kártyanaptár méretben. Miért kell ezen spórolni?
Hírek, beszédek, interjúk meglehetősen bőséges tartalommal rendelkeznek. Az egész oldalt tekintve meglehetősen célorientált, nem túl színes és izgalmas, de alapvetően korrekt tartalom és oldal, ahol a lényeg megtalálható. Nem találtam az oldalon videókat. Szerintem mindenképpen hasznos lenne számára is egy saját oldal, de legalább egy blog. Persze csak ha azt jól csinálná. Nyilván egy rossz, saját akciózgatás többet ártana mint használna.

Orbán Viktor

Van az oldalon vendégkönyv, nem kell hozzá regisztrálni, se e-mail címet megadni, tehát elvileg lehetne anyázni bátran, de mégsem, mert a megjelenés előtt valaki jóvá kell hogy hagyja. Nem állítom hogy ez feltétlenül hiba, mert nyilván nagyon sok szalonképtelen bejegyzés születne különben, én mindenesetre felvállalnám ezt, ettől válna igazán pezsgővé és élővé egy weboldal, hogy olyan megjegyzések is helyet kapnának amik nem feltétlenül pozítívak. (Persze lehet hogy ilyenek is vannak, idő hiányában nem tudom az összes bejegyzést végig olvasni.) A túlságosan trágár leveleket meg egy főállású moderátor gyorsan kitakarítaná.
Rendkívül gazdag hírtartalom, és médiatár, sok videóval, érintve a magánszférát is, igazi hús-vér embert ismerünk meg. Profi, művészi igényességű fotók a családról, bár sajnos még ezek kicsik ahhoz hogy tapétát nyomtassak belőle a szobám falára.
A gyengén látók számára szánt hatalmas betűk szinte példa nélküliek. A programnaptár is jó dolog, hogy nehogy lemaradjunk valamiről. Egy ízléses, tudatosan felépített, jól kezelhető, gazdag tartalommal bíró honlap ahol a rajongók és ellendrukkerek egyaránt megtalálják amit keresnek. Az ellendrukkerek kellően sanyargathatják magukat, hisz igen plasztikus kép rajzolódik meg egy politikus személyiségről, aki ezáltal nagyon szerethető és utálható tud lenni.

Szekeres Imre

Az első ami feltűnt az a Jászapáti kamera, ami percek óta nem akar képet mutatni, de nem is tudom hogy miért kellene érdekeljen engem Jászapáti. De ez számomra már örök rejtély marad mert a videó képe percek alatt sem jelent meg. Lehet hogy le kéne töltenem valamit, lehet hogy a Mac-em nem kompatibilis, mindenesetre az átlag látogató ennek az időnek a tizedét sem hajlandó várni, tehát az ilyen alkalmazások kerülendőek, hacsak nem a thaiföldi tengerpartról van szó, ahová nyaralni készülök. (Ez petsze csak fikcó, példa)
Videók, fotók bőséggel, a fotók a sajtó számára használhatatlanok, túl kicsik. A videók szanaszét, különböző portálokon, szerintem elegánsabb lenne a saját oldalon.
A helikopteres játék jópofa, különösen szimpatikus hogy nem szétlőni kell az ellenséget hanem árvízből kell menteni honpolgárokat, hisz mint tudjuk a hadseregnek ez is feladata lehet. Ez egy igazán elegáns húzás. Más kérdés hogy hosszas nyomkodás után is sok áldozatot hagytam cserben, mert nem tudtam mi a teendő. Akiknek szánták azok biztosan tudják. Az is igaz hogy aki a Szekeresre kíváncsi az aligha idióta videójátékot akar játszani. Összességében nem rossz az oldal, de nem is extra.

Dávid Ibolya

Meglehetősen amatőr design, ami elég nehezen tekinthető át, a dizájnőr egyedieskedni akart és felrúgta a webes standardokat, ezáltal nehéz kiigazodni az oldalakon, csúnya és apró, nehezen olvasható betűtípusok.
Nem értem hogy mire jó az sms-e érkezett? A receptek jópofa, de elég szűkös. (Szívesen adok recepteket.)
Bár a fórum technikailag katasztrófa, az mindenesetre dicséretes hogy moderátor nélkül azonnal megjelent a hozzászólásom, igaz hogy rossz rovatban és előtte regisztrálnom kellett. Az volt a fórum egyik kérdése hogy mi lesz jövőre. A válaszom: olyan ami még nem volt.
A játék állítólag jön, de percek után sem jön. Lehet hogy csak majd a nyári szünet után? Nem baj. Az lenne a legjobb ha nem is jönne. Majd játszunk valahol máshol.
A kedvenceim szimpatikus. Tartalmilag gazdag, kreatív, informatív és szórakoztató, de technikailag nagyon problémás, megkockáztatom hogy nem profi webes, hanem valamely rokon, diák készítette.

Fodor Gábor

Az eddigi legszűkösebb tartalom, ráadásul flash, a legoroszabb tartalom elrendezéssel, a szövegek nem másolhatóak, sem fotógaléria, sem fórum, vagy vendégkönny, interaktivitás zéró.
Tipikus példája a "csináljunk egy weboldalt, mert már mindenkinek van". A FodorTv ami említést érdemel, mert sok videó van a politikus megjelenéseiről.

Ez pedig a Borsban megjelent szerkesztett változat:
http://borsonline.hu/news.php?op&hid=22550

 

Referenciáink

  • www.aranyhaletterem-szeged.hu
  • www.arizonamps.hu
  • www.algyoihalaszcsarda.hu
  • www.elzett-certa.hu
  • www.fehertoihalaszcsarda.hu
  • www.prominens.hu
  • www.stihl-viking-honda.hu
  • www.entra-sys.hu
  • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!