Webáruház kisokos 1.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (3 Votes)
Webáruház kisokos 1. - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Mit kell tudjon egy jó webáruház

A webáruházak legfontosabb és leghasznosabb funkciói

Lehet hogy nem mi adjuk a legjobb ajánlatot webáruház készítésre, de segítünk abban hogy megtalálja a legjobb lehetőségeket.

Néhány olyan, életbevágóan fontos tanácsot szeretnék adni webáruház megrendelők részére, melyek segítségével sok pénzt takaríthat meg, de ami talán még ennél is fontosabb, rengeteg csalódástól és kellemetlenségtől kímélheti meg magát.
Számtalan kecsegtető ajánlattal találkozni manapság az interneten, az egy lakosra jutó weblapkészítő vállalkozások száma minden eddigi rekordot megdöntött. Bizonyára sok tisztességes ajánlat is található ezek között, de attól tartok hogy a többség nem ebbe a kategóriába tartozik. Közel egy évtizedes tapasztalat alapján bátran ki merem jelenteni hogy a sok éves rutin és referenciák nélkül kockázatos látatlanba több tíz, vagy százer forintot kifizetni, vagy akár csak időt pazarolni érdemtelen vállalkozásokra.
Szóval hol rejlenek a csapdák? Mire érdemes figyelni?

 

A webáruház a megrendelő tulajdonába kerül, vagy bérleti díjat kell érte fizetni? Terjedőben vannak az olyan megoldások, amikor havi vagy éves bérleti díj ellenében a megrendelő maga készítheti el webáruházát, amit vélemyényem szerint egy laikus egyedül, szakszerű módon képtelen kivitelezni. A segítség természetesen extra pénzbe kerül, ráadásul a bérleti díj hosszú távon nagyságrendekkel többe fog kerülni mint az egyszeri, saját tulajdonba kerülő webáruház.
Ráadásul az adott szolgáltatóhoz lesz kötve örökre. Ha bármilyen oknál fogva felmondja a szerződést, semmilye nem marad, elveszik a webáruháza, kezdheti az egészet előröl.
Csak olyan szolgáltatótól rendeljen webáruházat aki kizárólagos joggal az Ön tulajdonába adja a webáruházat, amit akár Ön, akár más szakember önállóan képes szerkeszteni, működtetni és nincs egyetlen céghez, vállalkozáshoz kötve. Mi pontosan ilyen megoldást kínálunk.

1. bevezető

webáruház bevásárló kosárAz elmúlt két év során kb. két tucat webáruházat készítettünk el. Már a harmadik negyedik webáruház után úgy éreztük hogy nagyjából minden lényegeset tudunk a webáruházakról, a megrendelőkben felmerülő igényekről, a webáruházaktól elvárható leglényegesebb funkciókról, szolgáltatásokról. Most, túl a két tucatnyi webáruház elkészülte után, nagységrendekkel több tapasztalattal mögöttünk már közel sem vagyunk annyira magabiztosak.
Mindenesetre úgy érzem rengeteg hasznos információval szolgálhatunk azoknak, akik webáruház készíttetését tervezik.

Fontos! Nem az az elsődleges szempont hogy kivel és mennyiért készíttett webáruházat, hanem hogy milyen funkciókkal, szolgáltatásokkal rendelkezik az adott webáruház!

Tapasztalataink szerint egy átlagos webáruház közel azonos funkciókkal, szolgáltatásokkal az esetek többségében kielégíti egy kis és közepes vállalkozás igényeit. Különbözzenek egymástól a kínált termékek bármennyire is, az azokat kínáló webáruházak működési elvükben erősen hasonlítanak egymásra, másképpen fogalmazva hasonló funkciókkal kell hogy rendelkezzenek. Nyílván számtalan egyedi, speciális eset fordul elő a kereskedelem különböző területein, mégis a sorozatunkban bemutatásra kerülő fontos funkciók szinte minden webáruházban, ha nem is feltétlenül nélkülözhetetlenek, de nagyon fontosak a siker szempontjából.
Első, bevezető fejezetünkben csak felsorolás jelleggel, a teljesség igénye nélkül mutatjuk be ezeket a tapasztalataink szerint rendkivül hasznos és sok esetben nélkülözhetetlen funkciókat.
Itt nem foglalkozunk a keresőbarát, korszerű weboldalakkal kapcsolatos elvárásokkal, hisz azt online marketing tanfolyamunkban már alaposan körbejártuk. Online marketing tanfolyam!

Fontos és gyakran felmerülő kérdés hogy egy kereskedőnek egyáltalán szüksége van-e webáruházra és hogy mivel több egy webáruház mint egy szimpla weboldal, ahol a termékek egyszerűen csak fel vannak sorolva.
Nos, aki szeretne weben értékesíteni és nemcsak a hagyományos üzletének akar reklámot csinálni, akkor mindenképpen érdemes webáruházban gondolkodnia.
Egy jó webáruház számtalan olyan automatizált funkciót kínál, melyek segítségével a látogató könnyen, gyorsan rendelhet meg tetszőleges számú terméket, ezeket a kosárba gyűjtve leadhatja a rendelését, mellyel azonnali jogviszony létesül a vásárló és az üzlet tulajdonosa között. Kétségkivül egy normál weboldalról is lehet megrendelést küldeni, de az automatizmusok hiánya miatt sokkal nehézkesebb és több félreértésre ad okot.
A Google szempontjából azért is óriási jelentősége van egy webáruháznak, mert ott az adott termékek önálló aloldallal rendelkeznek és ez a találati listán elfoglalt helyezés szempontjából sokkal előnyösebb mint egy terméklista, ne adj isten pdf árlista.

0. Utólag illesztettem be ezt a 0-ás pontot aminek az az oka hogy kifelejtettem a felsorolásból és persze nem is annyira technikai jellegű a téma, de talán az összes lenti pontokba foglalt szempontnál fontosabb kérdés hogy a megrendelő képes legyen kiválasztani azt a webstúdiót amely nemcsak a szakértelemnek, de a megbízhatóságnak is bővében van. Nagyon sok múlik ezen. Több tucatnyi weboldal tulajdonossal találkoztam már akik a szolgáltató megbízhatatlansága, inkorrektsége miatt volt kénytelenek más vállalkozást keresni. Részletek!

1. Keresőbarát url-ek. Bár egyre inkább úgy tűnik hogy a Google számára már nem annyira fontos a keresőbarát url mint korábban, véleményem szerint nem csak a keresőben várható helyezésünk, de a látogatók szempontjából is szerencsés ha a webáruházunkban is keresőbarát url-eket használunk. (Nem keresőbarát url: http://kerekparwebaruhaz-szeged.hu/index.php?option=com_virtuemart&category_id=104&page=shop.browse&Itemid=58&vmcchk=1&Itemid=58 - Keresőbarát url: http://kerekparwebaruhaz-szeged.hu/webaruhaz/kerek/gumikopeny-14-coll/14x1-3-8-kop-kenda-k143.html )

2. Választható fizetési modulok (fizetés bankkártyával, PayPal-lal, banki utalással előre, készpénzben átvételkor)

3. Választható szállítási modulok (futárszolgálatok, átvétel helyben) melyek a tényleges szállítási és kezelési költségeket legalább közelítőlegesen, automatikusan kalkulálják és a fizetendő végösszegben megjelenítik.

4. Termék feltöltés lehetősége excell táblából (két-háromszáz termék fölött ez szinte nélkülözhetetlen, hisz az áruházba egyesével történő feltöltés rendkívül munka és időigényes feladat)

5. Különböző vásárlói csoportok, pl. viszonteladók, kiskereskedők, törzsvásárlók, stb. számára képes legyen a webáruház az alapártól eltérő termékárakat, vagyis különböző előre beállított százalékkal csökkentett, kedvezményes árakat megjeleníteni.

6. Rendelési állapot értesítő, melynek segítségével a megrendelő értesítést kap a megrendelés állapotának változásairól (pl. postára adtuk)

7. Egy terméket tetszőleges számú fő és alcsoportba lehessen besorolni. A termékek feltöltésekor az adott terméket nem csak egyetlen, fő vagy alcsoportba sorolhatja, hanem tetszőleges számú csoportba. (Egy termék tartozhat pl. a 220Voltos és az ezüst metál színű, ill. a Sony kategóriába is.)

8. Keresés speciális tulajdonságok alapján (pl. szűrni lehet a 2,5 Kw-os, inverteres, oldalfali, LG klímákra)

9. Kiemelt, top, legújabb, akciós termékek megjelenítése a főoldalon.

10. Kedvencek, kívánságlista (favorit, whislist) A látogatónak legyen lehetősége a kosár helyett a kedvencek, más szóval a kívánságlistára tenni az adott termékeket, hogy legközelebb a webáruházba visszatérve könnyen megtalálja a számára fontos termékeket.

11. Aki ezt vásárolta az még ezt is megvette. Ha valaki mobil telefont vásárol, az gyakran tartozékokat is vásárol hozzá. Ha valaki vásárol egy készüléket, akkor a webáruház a korábbi vásárlások tapasztalatai alapján felkínál a készülékhez kapcsolódó további termékeket.

12. Az előbbi funkcióhoz hasonlóan adott temékekhez további kapcsolódó termékeket kínál a webáruház, de nagyon hasznos ha ezt a webáruház üzemeltetője manuálisan is megteheti.

13. Vásárlói értékelési rendszer, pontozással és szóbeli ajánlással.

 

Tekintse meg webáruház készítési árlistánkat!

Horváth Zoltán
online marketing tanácsadó
Kontraszt Online Marketing Tanácsadó Iroda
Tel.: 62/492-549, 30/9289-390
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.kontraszt.com

Referenciáink

  • www.aranyhaletterem-szeged.hu
  • www.arizonamps.hu
  • www.algyoihalaszcsarda.hu
  • www.elzett-certa.hu
  • www.fehertoihalaszcsarda.hu
  • www.prominens.hu
  • www.stihl-viking-honda.hu
  • www.entra-sys.hu
  • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!