Webáruház kisokos 2.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (4 Votes)
Webáruház kisokos 2. - 3.8 out of 5 based on 4 votes

A szolgáltató, weblapkészítő megbízhatósága még a szaktudásnál is fontosabb

Nézzük mi történik akkor ha nem a legjobb, de egy nagyon korrekt, becsületes vállalkozót bíz meg weboldal vagy webáruház készítéssel. Szerencsés esetben már az elején kiderül hogy nem képes az adott feladat elvégzésére, a megrendelő speciálisabb igényeinek kielégítésére. Nem feltétlenül azért mert nem ért a szakmájához, sokkal inkább azért mert pl. egy orvoshoz hasonlóan nem az adott területre specializálódott, mert higgye el, az informatika, marketing, internet legalább olyan sokrétű mint az orvostudomány. Ahogy egy nőgyógyász általában nem tud fogat húzni, úgy egy grafikus sem törvényszerű hogy profi legyen a programozásban és fordítva. A korrekt vállalkozó ebben az esetben, ha alvállalkozó bevonásával sem képes megbirkózni a feladattal és ez már az elején nyilvánvalóvá válik számára, akkor eleve el sem vállalja a munkát. Sajnos havonta több megkeresést vagyunk kénytelenek visszautasítani mert kapacitás vagy kompetencia híján egyszerűen szélhámosság lenne elvállalni valami majd csak lesz alapon.

Nem azt akarom állítani ezzel a cikkel hogy tisztességtelen a webes vállalkozások zöme, de azt igen hogy ha nem elég körültekintő, nagy eséllyel támad számtalan kellemetlensége egy webáruház, honlap készítése során.

Ennek oka bármennyire is hihetetlen, nem elsősorban a szakértelem és tisztesség hiánya, bár megkockáztatom hogy a magukat kínáló hazai vállalkozók, vállalkozások (és nem vállalkozások, hisz nagyon sokan svarcban dolgoznak) harmada egyik-másik vagy mindkét hozzávalónak szűkében van. Ennek ellenére a hozzám forduló ügyfelek nagyobb része nem ezen két tényező hiánya miatt mondott fel az előző webes vállalkozásnak.
A dolog ennél sokkal összetettebb. Az a ritkább hogy egy webes szolgáltatóról az derül ki utólag hogy direkt becsapta, megkárosította a megrendelőt, vagy szándékosan vagy hozzáértés hiányában, bár kis súllyal, ilyen-olyan arányban ez is szinte mindig benne van a pakliban.
Sokkal jellemzőbb azonban az hogy nem kerül sor direkt konfrontációra, csak a dolgok egyszerűen nem haladnak a kívánt tempóban és irányba. Mindkét fél egymásra mutogat, bár megjegyzem hogy gyakran a megrendelő is hibás, sajnos webáruház, weboldal készítés esetére egyszerűen nem alkalmazható a "vendégnek mindig igaza van" szlogen.
Külön fejezetet érdemel az ismerős, barát, rokon készítette és üzemelteti az oldalunkat esete, amiből ezen a héten és ebben az éveben (pedig még csak január 4-e van) éppen háromba futottam bele. Az ilyen konstrukciók általában működnek egy darabig, pláne ha szaki ért is valamelyest a dolgához, azonban csak idő kérdése amikor a szívességből végzett munka megfeneklik, egyszerűen azért mert szakember egyéb elfoglaltságai, a motiváció, a kötelezettség hiánya miatt nem tud annyit és úgy foglalkozni az oldallal ahogy az kívánatos lenne. Ilyenkor a megbízók általában belátják hogy nem működik a dolog és elkezdenek más vállalkozást keresgélni.
Feltételezve, aminek nem túl nagy az esélye, hogy találnak egy tényleg profi és korrekt webstúdiót, akkor sem túl vidám az élet, hisz a legtöbb esetben a projekt nem folytatható ott ahol az előző kivitelezővel abba maradt. Nem feltétlenül azért mert rossz munkát végzett az előző programozó. Még akkor is rendkívül nehezen tud a következő szakember bekapcsolódni az előző munkájába, ha az tökéleteset alkotott, de általában egyedi és sajátos felfogásban, amihez a következő informatikus, webes nem biztos hogy hozzá tud szólni. Ilyen esetekben gyakran nincs más ésszerű megoldás mint elölről kell kezdeni a weblap, webáruház fejlesztést, jó esetben néhány fontos alkotóelem megmentése mellett.

Mik a leggyakrabban előforduló esetek?

 • Nagyobb cégek tervezői, programozói gyakran munkahelyet változtatnak és a megbízó weboldalát egy új munkatárs veszi át, akivel majdhogynem elöröl kell kezdeni, ha a projektet nem is, de a kommunikációt biztosan
 • Szintén a nagyobb stúdiókra jellemző hogy az ügyféllel meglehetősen szigorú protokoll alapján tartják a kapcsolatot, ami önmagában nem lenne baj, hisz az sem kívánatos hogy a szolgáltató éjjel-nappal ugráljon a megbízó kénye-kedve szerint.
  Azonban nagyon elterjedt gyakorlat az is hogy a szolgáltató egyáltalán nem érhető el személyesen és telefonon, csak e-mailben lehet vele kommunikálni, ráadásul ez is csak több napos csúszással működik. 
  Lássuk be, főleg egy fejlesztés, tehát készülő webáruház esetében nélkülözhetetlen a napi telefonos vagy akár személyes konzultáció. Ez a későbbiek során az üzemeltetésre is igaz nyilván sokkal csekélyebb mértékben. Ennek a pontnak a kulcsszavai tehát az ELÉRHETŐSÉG és a RENDELKEZÉSRE állás.
  Esetünkben ez nagyjából a következőket jelenti: a jó ízlés határain belül, a nap 24 órájában elérhető vagyok, rendkívül indokolt esetben akár este tíz órakor, vagy éppen hétvégén is. Munkatársam munkaidőben vezetékes és mobil számon szintén állandóan elérhető. Állandó, havidíjas ügyfeleink jelentős részének operatív ügyeit Ő intézi, szerencsés esetben hozzám csak a stratégia és a problémás ügyek jutnak el. Az alap felállás nálunk is az hogy az ügyfelek írásban, e-mailben küldik el kéréseiket, igényeiket, már csak azért is mert annak nyoma marad, visszakereshető és kevesebb a félreértési lehetőség mint egy telefonhívás esetében. Ettől függetlenül mindig, mindenki számára elérhetőek vagyunk akár telefonon, akár személyesen. Két napon belül szinte minden esetben személyesen is fogadni tudjuk ügyfeleinket. A kisebb nagyságrendű feladatokat általában 48 órán belül elvégezzük, de ha valami valóban nagyon fontos és életbevágó akkor még az adott napon, esetleg egy-két órán belül.

Hosszasan sorolhatnám még a példákat, csak az utóbbi egy évben legalább tucatnyi olyan ügyfél futott be hozzánk, akiknek komoly anyagi vesztesége keletkezett, csak azért mert nem a megfelelő vállalkozást, vagy embert választották ki.

Meggyőződéssel és személyes tapasztalatokból állítom tehát hogy nagyon sok múlik azon hogy a szolgáltató hogyan viszonyul ügyfeleihez, talán ez még a szaktudásnál is fontosabb.
Persze jogos a kérdés hogy hogyan lehet ezt előre, nagy biztonsággal megállapítani. A referenciák, ajánlások nyújtanak ehhez némi segítséget, bár száz százalékos garancia nincs erre.
Amit javasolni tudok, szánjon elegendő időt arra hogy a kiszemelt vállalkozással alaposan megismerkedjen, először a weboldaluk segítségével, majd személyes tárgyalások során, ahol a felsorolt szempontokra célszerű rákérdezni, ne adj isten ezeket írásban rögzíteni. Ebből következik egy alapos, a legfontosabb részletkérdéseket is rögzítő szerződés. Célszerű lehet a referencialistában szereplő ismerőseit felhívni és alaposan informálódni a webes vállalkozásról. Ez utóbbi megoldás garantálja talán a legnagyobb biztonságot, hisz egy általunk ismert személy közvetlen tapasztalatai és benyomásai igen sokat nyomnak a latban.

Referencialistánk mellet ajánlásokat kezdtem gyűjteni ismertebb, jelentősebb ügyfeleimtől, lehet hogy ízléstelen öndicséretnek tűnik, de a honi vállalkozói kultúra és gazdasági helyzet közepette inkább ezt a bélyeget vállalom minthogy potenciális ügyfelek rosszul döntsenek mást válasszanak, maguknak és nekünk is veszteséget okozva ezzel.

Ajánlások

Ügyfeleink írják rólunk

Rosszkedv, beletörődés, panaszkodás? Vagy inkább folyamatosan megújuló lendület, kreativitás, szorgalom és megbízhatóság? Az egyik emberbe "gyárilag" az első mondatban felsoroltakat építették be, (és sajnos nem is tesz ellene...), a másikat meg úgy teremtették (lásd: második mondat), hogy a legnehezebb helyzetekből is kivágja magát, bízzon erejében, ötleteiben és a tisztességgel elvégzett munkájában, de még arra is maradjon ereje, hogy másokat segítsen. Hogy kit szeretnek jobban? Azt hiszem, ez nem is lehet kérdés. Így aztán az sem: Horváth Zoli nem csupán ismerősöm, hanem barátom is. Mert rá a második mondatban foglaltak igazak. Több mint húsz éve ismerem, azóta tudom. És biztosra veszem, húsz év múlva sem kell esetében azt a bizonyos második mondatot átfogalmazni.

Dr. Bátyi Zoltán író-újságíró (Szeged) 
További ajánlások! >>>>

Referenciáink

 • www.aranyhaletterem-szeged.hu
 • www.arizonamps.hu
 • www.algyoihalaszcsarda.hu
 • www.elzett-certa.hu
 • www.fehertoihalaszcsarda.hu
 • www.prominens.hu
 • www.stihl-viking-honda.hu
 • www.entra-sys.hu
 • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!