17. A weboldal karbantartása

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)
17. A weboldal karbantartása - 5.0 out of 5 based on 1 vote

A weboldal karbantartása, fejlesztése

Milyen feladatok vannak egy weboldallal az elkészülte után?
Ki végezze a karbantartást, fejlesztést, frissítést?

Végre megszületett, elkészült... legalábbis majdnem

Mikor tekinthetünk egy weboldalt késznek? Szerintem soha, de valahol tényleg meg kell húzni egy vonalat, amikor a weboldalunk olyan készültségi fokot ért el amikor már beélesíthetjük és látogatók elé tárhatjuk, akik egy viszonylag kerek egésznek tűnő oldalt látnak maguk előtt és amikor ideje elszámolni a weboldal készítőjével, ha nem saját készítésű oldalról van szó. Korábban említettem hogy nem szabad ezt túlságosan elhúzni. Induljon az oldal mielőbb, hozza az érdeklődőket mihamarabb, a turbózás menet közben is ráér. Számtalan esetről tudok hogy évek óta készül a honlap, amiből a hálón még semmi sem látható, pedig ha csak az elérhetőségek láthatóak lennének a weben, már előrébb járnának.

Egy azonban biztos. Egy weboldal sohasem tekinthető késznek. Ezt saját tapasztalatból mondom, hisz tucatnyi olyan ügyfelünk van, akiknek weboldalát már évekkel ezelőtt pályára állítottuk, tehát meghúztuk azt a bizonyos vonalat, viszont azóta is folyamatosan fejlesztjük, bővítjük és nem is érünk soha a végére, hisz a webes technológiák ugyanúgy fejlődnek, mint a weboldal által közvetített szakterület. Ráadásul változik a gazdasági, társadalmi közeg, a piac, a divat, a marketing eszközök módszere és persze fejlődünk mi is, a megbízóval együtt, új termékek, bővülő szolgáltatások egyre több tapasztalat, tudás a szolgáltató és az ügyfél részéről egyaránt.
Ha tehát valaki egy nagy látogatottságú, bevételt hozó weboldalt szeretne akkor tudomásul kell vegye hogy azzal folyamatosan dolgozni kell.

A start utáni első lépések

Többé-kevésbbé késznek tekinthető tehát az adott oldal, a következő jogosan felmerülő kérdés hogy miképpen fogják ezt az érdeklődők megtalálni? A válasz nagyon egyszerű, szólni kell nekik.
Hölgyeim és Uraim elkészült az új weboldalunk, tessenek meglátogatni és vásárolni. No de hogyan tudom elérni, megszólítani a potenciális célpiacot? Televízió, rádió, újság, szórólap, telefon? Akár mindegyik, bár ezek elég költséges megoldások. Ha már van weboldalunk akkor célszerű magán a weben hirdetni. Ennek azonban számtalan formája létezik és ezek közül ki kell választani a legcélszerűbbet, leghatékonyabbat és legolcsóbbat. Szerencsére még így bőséges eszköz és lehetőség közül válogathatunk.

Linkstratégia

Összefoglaló néven link stratégiának nevezzük azt az eszköztárat amelynek segítségével más weblapokon elhelyezett linkekkel, hivatkozásokkal igyekszünk a látogatókat és a keresőket, elsősorban a Google-t az oldalunkra csalogatni.
Máris megérkeztünk az u.n. keresőoptimalizálás alfáját és omegáját jelentő tevékenységhez. Erről a témáról külön szakkönyvek szólnak, erre szakemberek specializálódtak, gazdasági világbirodalmak épülnek, hogy csak a Google-t említsem.
Óriási, soha véget nem érő feladatról van szó, már ha valaiknek tényleg komoly szándékai vannak weboldalával.
A következő néhány fejezetben ezzel a témával foglalkozom kelő részletességgel, most még néhány záró gondolat azzal kapcsolatban hogy kinek a feladata egy weboldal kezelése, karbantartása, fejlesztése.

Kinek a feladata a weboldal karbantartása, fejlesztése?

Két megoldás lehetséges: maga a weboldal tulajdonosa, aki rendelkezik a szükséges technikai ismeretekkel és akár egy webszerkesztő programmal, akár egy tartalomkezelő rendszer segítségével, közvetlenül a weboldal adminisztrációs felületén keresztül végzi a szükséges tartalomfejlesztést.
A másik gyakori eset amikor a webmester a megrendelő igényei szerint időről-időre elvégzi a kért módosításokat.
Mi pedig egy még kevéssé elterjedt, de igen hatékony gyakorlatot alkalmazunk. Havi díjas szolgáltatás keretében folyamatos felügyeletet gyakorlunk ügyfeleink weboldalain és igyekszünk a megrendelők kérése és ötletei nélkül is minél több értékes tartalommal és szolgáltatással bővíteni az oldalakat. Ez persze nem azt jelenti hogy az ügyfeleknek semmi dolguk ezzel kapcsolatban. Mint mindig, most is az optimális esetről beszélek. Vannak ügyfeleink akik egyszerűen nem hajlandók a weboldalukkal foglalkozni, tehát még a szakterület újdonságairól szóló anyagokat is nekünk kell felkutatni, megírni. Így többek között már otthonosan mozgok a kozmetika és a tehergépjármű alkatrész kereskedelemben is. A dolog így is működik, a megrendelő korrekt szolgáltatást kap a pénzéért, de mondanom sem kell mennyivel hatékonyabb és eredményesebb egy projekt ha azzal a tulajdonos is hajlandó foglalkozni, hisz nála a világ legjobb online marketing szakembere sem tudhat többet a saját termékeiről, szolgáltatásairól, piacáról. Nyilván én csak kontár vagyok a smink tetoválásban, vagy a kamion futómű alkatrészekben.
Hogy melyik a legjobb megoldás? Nyilván én ez utóbbit tartom a leghatékonyabbnak, de ha Ön ezt, vagyis a 16. fejezetet olvassa, akkor feltett szándéka hogy ezt a feladatot saját maga végezze és ezen a ponton erre már Önnek igen jók az esélyei. Persze még elképesztően sok dolgot kell addig megismernie, megtanulnia. Ezen a ponton úgy becsülöm hogy még minimum ugyanennyi fejezetből fog állni a végleges online marketing kurzusunk. Persze még ekkor sem lesz ez a szakma bibliája, inkább csak afféle gyorstalpaló, a leges legfontosabb tudnivalókkal.
Ha Önnek nincs ideje ezt az ütemezést végigvárni, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot hisz személyes, kiscsoportos képzéseink során néhány napos személyes tréningek során, gyorsabban és hatékonyabban szerezheti meg azt a tudást, melynek segítségével nemcsak a saját weboldala táltosodhat meg, de akár bérmunkát is vállalhat, vagy pályát módosíthat.

 

Egy jó weblappal szemben támasztott 10 legfontosabb követelmény

10/10. Építsen az oldalába statisztikát amiből megismerheti a látogatottsági adatokat

 

Vissza az online marketing ismeretek tartalomjegyzékéhez!

További érdekes, hasznos cikkekért látogassa meg online marketing blogunkat! http://blog.kontraszt.com/

Horváth Zoltán
online marketing tanácsadó
Kontraszt Oline Marketing Tanácsadó Iroda
Tel.: 30/9289-390
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.kontraszt.com

 

Referenciáink

  • www.aranyhaletterem-szeged.hu
  • www.arizonamps.hu
  • www.algyoihalaszcsarda.hu
  • www.elzett-certa.hu
  • www.fehertoihalaszcsarda.hu
  • www.prominens.hu
  • www.stihl-viking-honda.hu
  • www.entra-sys.hu
  • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!