3. A Google-ről dióhélyban

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)
3. A Google-ről dióhélyban - 5.0 out of 5 based on 1 vote

A Google-ről dióhéjban

A látogatók közel kétharmada a Google-ből érkezik

Mint az előző részben ígértem, kiemelt fontosságára tekintettel már távoktató kurzusunk elején, az online marketing logikai sorrendjét megelőzve, legalább nagy vonalakban megismerkedünk a keresők, elsősorban a Google működési elvével. Menet közben természetesen majd teljes mélységében bemutatom azokat a fontos szempontokat, elveket, szabályokat, módszereket melyeket a Google a találati lista összeállításánál alkalmaz, amiket kötelező betartani, követni, ha azt szeretnénk hogy weboldalunk jól szerepeljen a keresőkben. Nem győzöm hangsúlyozni hogy bár, nem kizárólag a keresőkből számíthatunk látogatókra, mégis a tapasztalatok azt bizonyítják hogy egy szakszerűen elkészített, jól optimalizált, egyébként átlagosnak tekinthető kereskedelmi weblap látogatóinak közel kétharmada a Google-ből érkezik.

Megfejthetőek a Google titkok?

Álljunk meg egy szóra! Nem igazán szerencsés és pontos kifejezés a teljes mélységű megismerés, hisz a keresők működése nagyrészt szigorúan őrzött, hét pecsétes titok, melyeket teljes egészében a több ezer fős cégnél is csak mindössze néhány ember ismer. Miért ez a nagy titkolódzás? Egyszerű a magyarázat, ha a kereső algoritmusok teljes működése publikus lenne, akkor a weblaptulajdonosok könnyebben kijátszanák a keresőmotort és esetleg érdemtelenül kerülnének az első oldalra. Így is sokan megpróbálják ezt, több kevesebb sikerrel. De Mi természetesen nem alkalmazunk a Google által tiltott módszereket. Nos akkor ezen szigorú titoktartás ellenére hogyan lehet mégis sokat megtudni és megtanulni a Google keresési és rangsorolási szempontjairól? Számtalan irányelvet, információt maga a Google is közread, sok információt, tapasztalatot lehet szerezni a gyakorlati tevékenységből, vagyis amikor egy weboldalon dolgozunk, azt optimalizáljuk és figyeljük a kereső reagálását, a sorrend változást, stb. és ebből következtetéséket lehet levonni a működési elvről. Ezeket a tapasztalatokat információkat a szakemberek megosztják egymással különböző fórumokon. Tehát ami biztos hogy sok a titok, de a legfontosabb elvek publikusak.

A Google azokat a honlapokat szereti, melyek kiszolgálják a látogatók igényeit

A Google deklarált, általános elvárása egyébként az hogy készítsünk tartalom gazdag, a látogatók számára értékes, informatív, könnyen átlátható, kezelhető weboldalakat. Minden egyéb technikai elvárás, megfontolás ebből az alapelvből indul ki. A Google arra törekszik hogy a keresőszavak beírásakor olyan oldalakat soroljon a lista élére melyek leginkább megfelelnek a látogatók elvárásainak. Ez többé-kevésbé meg is valósul.
A Google nagy vonalakban úgy működik hogy u.n spiderrek, pókok, robotok járják a világhálót és a linkek segítségével jutnak az egyik oldalról a másikra. Az ott található tartalmat indexálják és a feltérképezett oldalak tartalmát részben vagy egészben letárolják a Google kaliforniai központjában található óriás gépeken. Ez nyilván csak abban az esetben következik be, ha az Ön oldalát az elkészülte után regisztrálták a Google-be, vagy más, a kereső által már ismert weboldalakon linkeket helyeztek el melyek az Ön oldalára mutatnak. Ezek hiányában az adott honlapra, képtelen eljutni a kereső robot. A Google robotok a weboldalak frissítési gyakoriságától függően adott gyakorisággal visszalátogatnak és rögzítik a változásokat és frissítik a saját adatbázisukat. Ez egy naponta, hetente frissített weboldal esetében kb. kéthetente történik meg. A Google másik óriási feladata hogy a keresések során ebből az előzetesen összeállított hatalmas adatbázisból, a keresés feltételeinek megfelelően, létrehozza azon oldalak listáját melyek leginkább megfelelnek a kereső személy elvárásainak. Tehát hogy a lista elejére azok az oldalak kerüljenek amire a látogató valóban kíváncsi. Mindezt néhány tizedmásodperc alatt kell elvégezze, úgy hogy sok esetben, találatok milliói kerülnek a listára. Belátható hogy ebből a találat óceánból csak az számíthat tényleges látogatókra, mely a találati lista első 20-30 helyén foglal helyet.

Milyen szempontok alapján rangsorol a Google?

Korábban már utaltam rá hogy mivel hazánkban a legtöbben a Google-t használják, ha keresőről írok, akkor elsősorban a Google-re gondolok, bár több más kereső is hasonló elvek alapján működik.
De vajon mik azok a szempontok, melyek segítségével eldönti a kereső hogy a sok százer, vagy millió oldal közül mi az ami leginkább érdemes a látogató figyelmére? Sok száz szempontot vizsgál a lista összeállításakor a Google, mint említettem már ezeket a kurzus során részletesen fogom tárgyalni, most csak érintem a legfontosabbakat. Azt talán nem kell külön magyaráznom hogy a találati lista összeállítása során csak azon oldalak kerülnek a listára melyekben előfordul az a szó vagy szavak melyet beírtak a kereső mezőbe.

A taláti sorrendet befolyásoló legfontosabb szempontok

 • Az adott oldalakra mutató külső linkek, hivatkozások száma és azon oldalak minősége ahonnan a linkek érkeznek. Minél több értékes link mutat az oldalunkra, a Google annál értékesebbnek ítéli a sajátunkat és ez természetesen az egyik legfontosabb szempont a találati lista kialakítása során.
 • Az adott szavak milyen gyakorisággal, formában, környezetben helyezkednek el oldalunkon. Ha tehát egy autószerelő műhely weboldaláról van szó, akkor célszerűen minél többször szerepeljen az ?autószerelő műhely" szókombináció az oldalon. A kulcsszavak egymás utáni halmozása szigorúan tilos. A kulcsszavak elhelyezésének szigorú szabályai vannak, erről majd később, addig is törekedjen arra hogy a tevékenységére leginkább jellemző szavak az adott oldalakon, értelmes szövegkörnyezetben minél többször szerepeljenek.
 • Az előzőekből következik hogy minél nagyobb szöveges tartalommal rendelkezik egy honlap szerencsés esetben annál többször jelennek meg azok a fontos kulcsszavak amelyekre a látogatók keresnek. Nyilván itt a weboldal témájához illeszkedő, értelmes és értékes szöveges információkról lehet szó.

Néhány olyan tényező amely károsan befolyásolja egy weboldal találati listán elfoglalt helyét:

- Intro oldal (amikor a kezdőlapon nincs semmilyen érdemi tartalom, csak valamilyen grafika, vagy flash animáció és egy belépés gomb)
- Teljes egészében flash technológiával készült weboldal.
- Ha az oldal címsorában (title) és leírásában (description) és a cikkek címsoraiban nem szerepelnek a tevékenységet leíró legfontosabb kulcsszavak.

Még egyszer hangsúlyozom hogy a keresők ennél nagyságrendekkel több szempontot figyelnek a találati lista összeállításakor, tehát az imént felsoroltaknál sokkal több a lehetőség és egyben a feladat is ha az oldalunkat az élen szeretnénk látni a legfontosabb szavakra keresve. Ez az információs anyag jelentős részben azzal foglalkozik majd hogy nagyon részletesen bemutassa azokat a technikákat melyekkel ez a kívánt cél elérhető. De addig is, ha a most felsorolt módszereket hadra fogja, már látványosan javulni fog a helyzet és a tevékenységére, vagy termékére keresve a sokadik oldalról jó néhánnyal előrébb lép. Természetesen ha nagyon szorít az idő, akkor vegye fel velem a személyes kapcsolatot és megvizsgáljuk hogy mik a legfontosabb teendők.

A következő részben erről olvashat:

A szolgáltató kiválasztása

* Helyi vagy távoli szolgáltató?
* Hol található a szerver?
* Milyen programok futnak a szerveren? (PHP, mysql, stb.)
* Mik az alapszolgáltatások, mi számít extrának és ezek mennyibe kerülnek?

 

Köszönöm megtisztelő bizalmát és érdeklődését, remélem hasznosnak és érdekesnek bizonyult a közölt ismeretanyag.

Ha le szeretné menteni ezt a cikket pdf dokumentum formájában akkor kattintson ide!
Ha nem nyíilik meg a file, akkor másolja az alábbi linket a böngészője címsorába.

http://www.kontraszt.com/onlinemarketing-kurzus-pdf/kontraszt-onlinemarketing-kurzus3.pdf

 

Vissza az online marketing ismeretek tartalomjegyzékéhez!

További érdekes, hasznos cikkekért látogassa meg online marketing blogunkat! http://blog.kontraszt.com/


Horváth Zoltán online marketing tanácsadó

Kontraszt Oline Marketing Tanácsadó Iroda
Tel.: 30/9289-390
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.kontraszt.com

 

Referenciáink

 • www.aranyhaletterem-szeged.hu
 • www.arizonamps.hu
 • www.algyoihalaszcsarda.hu
 • www.elzett-certa.hu
 • www.fehertoihalaszcsarda.hu
 • www.prominens.hu
 • www.stihl-viking-honda.hu
 • www.entra-sys.hu
 • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!