5. Az ügyfél és a szolgáltató optimális viszonya feladati és felelősség megosztás

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)
5. Az ügyfél és a szolgáltató optimális viszonya feladati és felelősség megosztás - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Az ügyfél és a szolgáltató optimális viszonya a weboldal, webáruház készítés, üzemeltetés során, feladat és felelősség megosztás

Az előző részben a szolgáltató kiválasztásával foglalkoztunk. A most is ennél a témakörnél maradunk és arra nézve igyekszem hasznos tanácsokkal szolgálni hogy a szolgáltatóval minél zökkenőmentesebb legyen a kapcsolata, együttműködése. Másképpen, hogy Ön egy céltudatos, határozott elképzelésekkel rendelkező ügyfél legyen, akit nem lehet becsapni, lerázni és szakmailag is méltó partnere legyen a kiválasztott webes cégnek.

Lehet hogy most úgy érzi, túl ragozom egy kicsit ezt a témát, de higgye el, rengeteg ügyfél, szolgáltató vitáról, konfliktusról hallottam már ebben a szakmában, sőt bevallom már nekem is volt ilyenben részem. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy még jó szerződésekkel, alapos, mindenre kiterjedő tájékoztatás mellet is igen nehezen megfogható ez a témakör. Sok a konfliktus forrás, egyik oldalon áll a szakember, (szerencsés esetben) másikon a laikus. Nem könnyű a kommunikáció sem. Egy órás vagy megjavította az órát vagy nem. Vagy ad rá egy hónap garanciát vagy nem. Vitának, félreértésnek nemigen van helye. (Gondolom én) A web ennél sokkal bonyolultabb. Hasznos tehát ha mindkét fél felkészült és tudja a dolgát. Nagyon sok pénzt, időt, fáradtságot és bosszúságot lehet ezzel megtakarítani.

Ki a felelős? Ki az illetékes?

Egy hatékony, élő, folytonosan fejlődő, változó weblap esetén elkerülhetelen hogy meglehetős gyakorisággal új igényeket fogalmazzunk meg a tárhely szolgáltató, vagy a webmester felé. Ha az ott tevékenykedő szakemberek nem állnak a helyzetük magaslatán, nem elég rugalmasak és segítőkészek vagy a technikai adottságaik nem megfelelőek akkor nagyon sok kényelmetlenségre számíthatunk és az is előfordulhat hogy le kell mondjunk bizonyos hasznosnak, szükségesnek ítélt funkcióról, szolgáltatásokról. Az is nagyon fontos, de legalább is szerencsés ha a weblap karbantartója, üzemeltetője, szóval a webmester maga is a tárhely szolgáltatónál dolgozik, vagy azzal közvetlen kapcsoltban áll.
A hétköznapok gyakorlata alapján egy weboldal a legroszabb esetben négy különböző vállalkozás vagy személy közreműködésének köszönhetően működik:

1. domain fentartó (akinél a domain nevet igényeltük és akinek a fenttartási díjat fizetjük)
2. tárhelyszolgáltató (akinek a havi tárhely bérleti díjat fizetjük, akinek a gépén a weboldalunk helyet foglal)
3. weblap készítő
4. weblap karbantartó

A weboldal születésének zökkenőmentes folyamata

Gyakran előfordul hogy a folyamatban valóban négy egymástól független személy vagy vállalkozás vesz részt. Az élet ilyenkor a laikusok, de még a szakemberek számára sem túl egyszerű. Nyilvánvaló hogy annál praktikusabb a dolog, minél kevesebb a szereplő a rendszerben. A mi új ügyfeleink esetében a teljes folyamatot egyetlen vállalkozás bonyolítja. Az ügyfeleink kizárólag velünk kell tartsák a kapcsolatot, minden eszköz és felelősség egyetlen kézbe öszpontosul. A folyamat a következő: A megrendelővel számtalan szempontot szem előtt tartva (erről később) kitaláljuk hogy mi legyen a domain név, ami ráadásul még szabad is. Ennek óriási a jelentősége abból a szempontból hogy a Google a tevékenységünk szempontjából legfontosabb kulcsszavakra keresve a találati listában hová rangsorolja oldalunkat. Az ügyfelünk, segítségünkkel elindítja a domain regisztrációt. A domain név általában két hét alatt "elkészül". Ez idő alatt grafikusommal már gőzerővel dolgozunk a weblap kialakításán, folyamatosan egyeztetve az ügyféllel. (Itt csak annyit jegyeznék meg hogy ha a refernciák alapján úgy tűnik hogy profival van dolguk, akkor nem érdemes nagyon beleszólni a munkájába, legalábbis nem a színekbe, meg egyéb jelentéktelen dolgokba. Javaslatom hogy törekedjenek az egyszerűségre és a navigációt segítő elemek megjelenítésére, kerüljék a flash-t. Ezzel a témával később még kimerítő részletességgel foglalkozunk majd.) Amikor ez is kész van élesítjük, regisztráljuk a fontosabb linkgyűjteményekbe és várjuk hogy a Google indexelje. Ez általában további két-három hét és ha nem is a legjobb helyeken, de már megjelenünk a Google-ben.

Az ügyfél a szolgáltatóért vagy fordítva?

Azon a partnereink weboldalainak karbantartása, üzemeltetése akik még más tárhely szolgáltatóval állnak kapcsolatban koránt sem ilyen zökkenőmentes, de ebből ügyfeleink semmit sem észlelnek hisz Ők csak velünk állnak kapcsolatban, minden egyebet mi intézünk.
Gyakori hogy a tárhely szolgáltató egyben a karbantartó is. A weblapok jelentős része döglött, vagyis senki nem nyúlt hozzá már hónapok vagy évek óta. Ennek okai hogy a weblap tulajdonosa nem ér rá foglalkozni a témával, nem érzi ennek fontosságát, de a folyamatos frissítés, fejlesztés jelentőségét sem látja, másrészt az üzemeltető sem ér rá foglalkozni ezzel, ráadásul a tartalomfejlesztésből az Ő dolga csak a megrendelő által rendelkezésre bocsátott tartalom elhelyezése az oldalon. Tehát gazdátlanok a weboldalak. Ha viszont megjelenünk mi, akik kimondottan a látogatottságnövelésre és tartalomfejlesztésre specializálodtunk, többnyire falakba ütközünk, mivel a szolgáltató, úgymond "idegen" számára nem biztosítja a tartalomhoz, vagyis a szerverhez való hozzáférést. Ehhez joga van, de ezzel semmiképpen nem szolgálja ügyfele érdekeit. Ilyenkor azt szoktuk tanácsolni hogy a domain nevet irányíttassuk át a mi szerverünkre, ezt köteles megtenni a korábbi szolgáltató. A tartalom áthelyezése technikailag könnyen megoldható, ha az valóban képvisel valamilyen értéket. Gyakran azonban célszerűbbnek tűnik az egészet előről kezdeni és készíteni egy új, korszerű, hatékony weblapot.
Úgy tapasztalom hogy az esetek többségében az ügyfél alárendelt szerepben van a szolgáltatóval szemben és az igényeit, elképzeléseit igen nehezen tudja érvényesíteni. Persze ennek az ellenkezője sem szerencsés, amikor a laikus megrendelő a profi szakembereket igyekszik rávenni szakmailag vállalhatalan lépésekre. A legjobb ha az ügyfél olyan szolgáltatót választ akiben megbízik, hallgat rá, elismeri szakértelmét. Ha ez a bizalom meginog akkor sürgősen új szakembert kell választani.

 

A következő fejezetekben erről olvashat

A weblap elkészítésével megbízott vállalkozó kiválasztása

- Hogyan ellenőrizzük a vállalkozó referenciáit?
- Informatikus, grafikus vagy marketinges készítse el weboldalunkat? Mi a helyes munkamegosztás?
- Mi a kivitelező és mi a megbízó feladata? Mi a célszerű munkamegosztás?

 

Köszönöm megtisztelő bizalmát és érdeklődését, remélem hasznosnak és érdekesnek bizonyult a közölt ismeretanyag.

Ha le szeretné menteni ezt a cikket pdf dokumentum formájában akkor kattintson ide!
Ha nem nyíilik meg a file, akkor másolja az alábbi linket a böngészője címsorába.

http://www.kontraszt.com/onlinemarketing-kurzus-pdf/kontraszt-onlinemarketing-kurzus5.pdf

 

Vissza az online marketing ismeretek tartalomjegyzékéhez!

További érdekes, hasznos cikkekért látogassa meg online marketing blogunkat! http://blog.kontraszt.com/


Horváth Zoltán online marketing tanácsadó

Kontraszt Oline Marketing Tanácsadó Iroda
Tel.: 62/492-549, 30/9289-390
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.kontraszt.com

Referenciáink

  • www.aranyhaletterem-szeged.hu
  • www.arizonamps.hu
  • www.algyoihalaszcsarda.hu
  • www.elzett-certa.hu
  • www.fehertoihalaszcsarda.hu
  • www.prominens.hu
  • www.stihl-viking-honda.hu
  • www.entra-sys.hu
  • www.merlegspecialista.hu

Referenciáink

© 2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Keresés

Hívjon most!